Mens en samenleving nieuwsOnderwijs en Onderzoek nieuws

Waarom zijn mensen gemeen?

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Waarom zijn mensen gemeen? Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: BRAINY DOSE

Vat het niet persoonlijk op! Hoewel het probleem online vaker voorkomt vanwege de anonimiteit en toegankelijkheid, is het geenszins beperkt tot de online gemeenschap. Toch heeft de “gemeenheid” van andere mensen meer invloed op ons dan echt nodig is. Hoe meer mensen kunnen herkennen dat de gemeenheid die ze van anderen ervaren ofwel onbedoeld is of meer over de gemene persoon gaat dan over hen, hoe minder ze de gemeenheid personaliseren en hoe minder impact het op hen heeft. De motivatie om met anderen om te gaan is gemakkelijk te begrijpen. Om te beginnen zijn mensen ongelooflijk sociale wezens die positieve relaties nodig hebben. In feite zou er echt geen kans zijn op een samenleving als mensen niet over het algemeen met elkaar zouden samenwerken en opschieten.

Positief onderscheidend vermogen

Sociale identiteitstheorie stelt dat mensen een fundamentele psychologische behoefte hebben aan ‘positief onderscheidend vermogen’. Met andere woorden, mensen hebben de behoefte zich op een positieve manier uniek te voelen ten opzichte van anderen. Omdat mensen van nature groepen vormen, strekt deze behoefte aan positief onderscheid zich uit tot de groepen waartoe we behoren. Dat wil zeggen, we hebben de neiging om onze in-groups gunstiger te bekijken dan out-groups (groepen waartoe we niet behoren). En als gevolg daarvan hebben we de neiging om mensen die geen deel uitmaken van onze groep minder positief te zien dan mensen die dat wel zijn. Dit komt vooral voor wanneer er concurrentie is tussen de groepen of wanneer mensen het gevoel hebben dat de identiteit van hun groep op de proef wordt gesteld.

Neerwaartse vergelijkingen

Sociale vergelijkingstheoriestelt dat mensen van nature vergelijkingen maken met andere mensen. En door deze vergelijkingen voelen we ons vaak slechter over onszelf of beter over onszelf. Omdat we ons over het algemeen liever goed voelen, zijn we geneigd neerwaartse vergelijkingen te maken, of vergelijkingen die ons in staat stellen op andere mensen neer te kijken. Bovendien ondersteunt onderzoek dat op deze theorie is gebaseerd ook het idee dat mensen negatiever zijn naar anderen toe als ze zijn beledigd of gekleineerd, en dat dit mensen een beter gevoel over zichzelf kan geven (het kan helpen het zelfrespect te herstellen). In één onderzoek, toen mensen te horen kregen dat ze onaantrekkelijk waren (met behulp van nepfeedback), vergeleken met te horen krijgen dat ze aantrekkelijk waren, beoordeelden ze anderen niet alleen als minder aantrekkelijk, maar ook als minder intelligent en minder aardig. Kort gezegd, beledigd worden zorgde ervoor dat mensen anderen eerder zouden vernederen.

Klassieke projectie

Freud betoogde decennia geleden dat mensen omgaan met negatieve opvattingen over zichzelf door te zien dat andere mensen een bijzonder hoog niveau van diezelfde negatieve kijk hebben. Kortom, zeg dat je je oneerlijk voelt. Dan is de kans groter dat je andere mensen als oneerlijk beschouwt, en daardoor voel je je in zekere zin zelf ook eerlijker. Onderzoek ondersteunt dit idee. In één onderzoek, toen mensen te horen kregen dat ze erg boos waren, hadden ze meer kans om het gedrag van een ander als boosheid te ervaren. En daarbij hadden ze zelf ook minder boze gedachten. Je hebt op dit moment vrijwel zeker iemand in je leven die je als gemeen beschouwt. En niet alleen gemeen, maar hatelijk en kwetsend. Als je in de buurt van deze persoon bent, moet je zo voorzichtig zijn om hun woede niet op te wekken. Misschien is dit een persoon met wie je niet wilt zijn, maar wiens aanwezigheid je wordt opgedrongen door omstandigheden, of het nu werk, familie of je gemeenschap is. Je kunt niet eens alle keren tellen dat je een interactie met deze persoon in tranen of gewoon gefrustreerd hebt achtergelaten.

Ego-bedreiging

Onderzoekers hebben ontdekt dat het een bedreigd gevoel van eigenwaarde is dat veel agressie veroorzaakt . Met andere woorden, het maakt niet echt uit of mensen zich in het algemeen goed of slecht voelen over zichzelf. Waar het om gaat is dat mensen zich op dit moment slechter over zichzelf voelen dan normaal. Deze onderzoekslijn heeft aangetoond dat een bedreigd gevoel van eigenwaarde wordt geassocieerd met een breed scala aan verhoogd agressief gedrag. Wanneer mensen bijvoorbeeld worden beledigd in plaats van geprezen, is de kans groter dat ze een ander dwingen om naar onaangename geluiden te luisteren. Deze persoon kan een collega zijn die er plezier in lijkt te scheppen om je te zien kronkelen. De opmerkingen die op u gericht zijn, variëren van grappen over uw fysieke verschijning tot de kwaliteit van een presentatie die u aan de groep gaf. Hoewel je een aantal manieren hebt geprobeerd om deze muur van vijandigheid te doorbreken, zijn je inspanningen vruchteloos gebleken

Overzicht

Of het nu is om onze groepen of onszelf te promoten, we hebben de neiging om agressiever te zijn wanneer onze eigenwaarde op de proef wordt gesteld en we ons niet bepaald positief over onszelf voelen. Wanneer ons gevoel van eigenwaarde wordt bedreigd, is de kans groter dat we onszelf vergelijken met mensen waarvan we denken dat ze er slechter aan toe zijn dan wij, dat andere mensen negatievere eigenschappen hebben, dat we mensen degraderen die geen lid zijn van onze groep, en dat we directer agressief tegenover mensen in het algemeen. Als je iemand anders beledigt of bekritiseert, kan dat meer zeggen over hoe je over jezelf denkt dan over de ander. Onzekerheid over onszelf drijft een groot deel van de wreedheid in de wereld aan.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button