Gezondheidszorg en welzijnszorg nieuws

Waarom krijg ik hoofdpijn?

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Waarom krijg ik hoofdpijn? Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: AbrahamThePharmacist

Zeggen: “Ik heb hoofdpijn”, is één ding. Zeggen: “Ik heb altijd hoofdpijn”, is een andere. Dat laatste is vaak zorgwekkender. De meeste mensen krijgen wel eens hoofdpijn. Ze verdwijnen meestal met of zonder enige behandeling. Frequente hoofdpijn komt veel minder vaak voor en is veel ernstiger. Ze kunnen jouw werk of privéleven verstoren. Ze kunnen ook een teken zijn van een ziekte of letsel. Wanneer vrij verkrijgbare medicijnen niet werken en hoofdpijn frequenter wordt, kunnen medicijnen en andere therapieën worden voorgeschreven. Medicatie voor frequente hoofdpijn kan worden gecombineerd met niet-medicamenteuze opties, zoals biofeedback, ontspanning, biostimulatie en dieettherapie.

Soorten hoofdpijn

Het is belangrijk om jouw diagnose zo goed mogelijk te begrijpen, inclusief welk type hoofdpijn je hebt en waardoor deze wordt veroorzaakt. Er zijn veel soorten hoofdpijn, de mate van frequentie en ernst. Hoofdpijn kan variëren van mild tot invaliderend. Hoofdpijn kan episodisch of chronisch zijn. Episodische hoofdpijn komt af en toe voor. Chronische hoofdpijn is consistenter. Ze kunnen per maand 15 dagen of langer staken. Hoofdpijn is onderverdeeld in twee hoofdtypen: primair en secundair. Primaire hoofdpijn is hoofdpijn die niet wordt veroorzaakt door een andere medische aandoening. Migraine en spanningshoofdpijn komen het meest voor. Secundaire hoofdpijn zijn symptomen van een ander gezondheidsprobleem, zoals koorts, infectie, stress of een hoofdletsel.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn, de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, veroorzaakt milde tot matige pijn. Ze presenteren zich vaak als een doffe, constante pijn die aan beide kanten van het hoofd wordt gevoeld en hebben geen andere symptomen. Dit soort hoofdpijn wordt veroorzaakt door aanscherping of spanning in de spieren in het hoofd, de nek en de hoofdhuid. Ze kunnen worden veroorzaakt door stress, lawaai, dampen en zelfs lange perioden van tv- of computerschermen. Ze zijn gemakkelijker te hanteren dan andere soorten hoofdpijn, omdat ze meestal gewoon komen en gaan. Chronische spanningshoofdpijn komt veel minder vaak voor. Ook bekend als rebound-hoofdpijn, ze worden veroorzaakt door een overmatig gebruik van pijnstillers, zoals aspirine, paracetamol en ibuprofen. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen.

Migraine

Migraine is de meest storende vorm van primaire hoofdpijn. Het wordt vaak gekenmerkt door een kloppende pijn die matig tot ernstig is. Het kan vier tot 72 uur duren en één tot vier keer per maand gebeuren. Migraine omvat vaak andere symptomen. Iemand met migraine kan gevoelig zijn voor licht en geluid. Ze zitten misschien liever in een donkere, stille ruimte. Ze kunnen ook last krijgen van misselijkheid en braken en visuele stoornissen (aura). Vrouwen hebben meer kans dan mannen om migraine te krijgen. Migraine-aanvallen kunnen ook in een familie voorkomen en op jonge leeftijd beginnen. Bepaalde omgevingsfactoren zijn veelvoorkomende triggers, zoals slaapverstoring, uitdroging, overgeslagen maaltijden, bepaalde voedingsmiddelen, hormoonschommelingen en blootstelling aan chemicaliën. Medicijnen om frequente migraine te voorkomen zijn onder meer antidepressiva en Botox-injecties en nieuwere medicijnen.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button