Wetenschap nieuws

Waarom is geschiedenis belangrijk

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Waarom is geschiedenis belangrijk. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: EVERYTHING UNDER THE SUN

Geschiedenis is een onderwerp dat velen saai vinden om te studeren of tijdverspilling. Maar er is meer bij het bestuderen van geschiedenis dan op het eerste gezicht lijkt. Laten we de eeuwenoude vraag beantwoorden: “Waarom is geschiedenis belangrijk?” Geschiedenis is de kennis van en studie van het verleden. Het is het verhaal van het verleden en een vorm van collectief geheugen. Geschiedenis is het verhaal van wie we zijn, waar we vandaan komen, en kan mogelijk onthullen waar we naartoe gaan.

Waarom geschiedenis studeren: het belang

Geschiedenis en wetenschap is belangrijk om te bestuderen omdat het voor ons allemaal essentieel is om onszelf en de wereld om ons heen te begrijpen. Er is een geschiedenis van elk gebied en elk onderwerp, van geneeskunde tot muziek tot kunst. Geschiedenis kennen en begrijpen is absoluut noodzakelijk, ook al zijn de resultaten van historisch onderzoek niet zo zichtbaar en minder direct. De geschiedenis geeft ons een heel duidelijk beeld van hoe de verschillende aspecten van de samenleving – zoals technologie, overheidssystemen en zelfs de samenleving als geheel – in het verleden hebben gewerkt, dus we begrijpen hoe het is gaan werken zoals het nu is.

Samenleving en andere mensen

Door de geschiedenis te bestuderen, kunnen we observeren en begrijpen hoe mensen en samenlevingen zich gedroegen. We zijn bijvoorbeeld in staat om oorlog te evalueren, zelfs wanneer een natie in vrede is, door terug te kijken naar eerdere gebeurtenissen. De geschiedenis verschaft ons de gegevens die worden gebruikt om wetten te maken, of theorieën over verschillende aspecten van de samenleving.

Identiteit

Geschiedenis kan ons helpen een identiteitsgevoel te krijgen. Dit is eigenlijk een van de belangrijkste redenen waarom geschiedenis nog steeds wordt onderwezen op scholen over de hele wereld. Historici hebben kunnen leren over hoe landen, families en groepen werden gevormd en hoe ze zich in de loop van de tijd ontwikkelden en ontwikkelden. Wanneer een individu het op zich neemt om diep in de geschiedenis van zijn eigen familie te duiken, kunnen ze begrijpen hoe hun familie omging met grotere historische veranderingen. Heeft familie gediend in grote oorlogen? Waren ze aanwezig bij belangrijke gebeurtenissen?

Hedendaagse problemen

De geschiedenis helpt ons hedendaagse problemen te begrijpen door diepere vragen te stellen over waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Waarom waren oorlogen in Europa in de 20e eeuw belangrijk voor landen over de hele wereld? Hoe kwam Hitler aan de macht en hield hij deze zo lang als hij had? Hoe heeft dit een effect gehad op het vormgeven van onze wereld en ons mondiale politieke systeem van vandaag? De vaardigheden die worden verworven door over geschiedenis te leren, zoals kritisch denken, onderzoek, het beoordelen van informatie, enz., zijn allemaal nuttige vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn. Veel werkgevers zien deze vaardigheden als een aanwinst voor hun werknemers en zullen mensen met een geschiedenisdiploma in verschillende rollen en industrieën inhuren.

Het proces van verandering in de loop van de tijd

Als we echt willen begrijpen waarom iets is gebeurd – op welk gebied of gebied dan ook, zoals de ene politieke partij die de laatste verkiezingen heeft gewonnen versus de andere, of een grote verandering in het aantal rokers – moet je op zoek gaan naar factoren die eerder hebben plaatsgevonden. Alleen door de geschiedenis te bestuderen, kunnen mensen de redenen achter deze veranderingen echt zien en begrijpen, en alleen door de geschiedenis kunnen we begrijpen welke elementen van een instelling of een samenleving blijven bestaan, ongeacht de voortdurende verandering.

Politieke inlichtingen

Geschiedenis kan ons helpen beter geïnformeerde burgers te worden. Het laat ons zien wie we zijn als een collectieve groep, en hiervan op de hoogte zijn is een sleutelelement in het handhaven van een democratische samenleving. Deze kennis helpt mensen een actieve rol te spelen in het politieke forum door middel van gefundeerde debatten en door de kernovertuigingen van mensen te verfijnen. Door kennis van de geschiedenis kunnen burgers zelfs hun oude geloofssystemen veranderen. We leren van wreedheden uit het verleden tegen groepen mensen; genociden, oorlogen en aanslagen. Door dit collectieve lijden hebben we geleerd aandacht te schenken aan de waarschuwingssignalen die tot dergelijke wreedheden leiden. De samenleving is in staat geweest deze waarschuwingssignalen op te vangen en ertegen te vechten wanneer ze ze in de huidige tijd zien. Als we weten welke gebeurtenissen tot deze verschillende oorlogen hebben geleid, kunnen we onze toekomst beter beïnvloeden.

Geschiedenis leert moraal en waarden

Door naar specifieke verhalen van individuen en situaties te kijken, kun je je eigen moraal en waarden testen. Je kunt het vergelijken met enkele echte en moeilijke situaties waarmee mensen in moeilijke tijden te maken hebben gehad. Kijken naar mensen die tegenslag hebben meegemaakt en overwonnen, kan inspirerend zijn. Je kunt de grote mensen uit de geschiedenis bestuderen die met succes door morele dilemma’s heen werkten, en ook gewone mensen die ons lessen leren in moed, volharding en protest. De studie van de geschiedenis is een niet-onderhandelbaar aspect van beter burgerschap. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom het wordt onderwezen als onderdeel van de schoolcurricula. Mensen die pleiten voor burgerschapsgeschiedenis (relatie tussen een burger en de staat) willen gewoon een sterke nationale identiteit en zelfs nationale loyaliteit promoten door lessen te leren over individueel en collectief succes.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button