Huis, tuin en keuken nieuws

Huis kopen, wat komt erbij kijken?

Je eerste huis kopen? Of ga je verhuizen? Altijd is het weer een spannend moment. Er komt veel bij kijken. Meer dan je zou denken. Wat zijn nou de dingen waarmee je rekening moet houden? Dat zetten wij hier op een rijtje.

Waar moet je rekening mee houden

Als eerst natuurlijk de kosten. Er zijn al kosten waarnaar je moet kijken wanneer u een huis wil vinden. Je betaalt makelaarskosten aan de makelaar die zijn tijd aan jou geeft om een huis te vinden. Bouwkundige keuring, deze kosten worden betaald om het huis te laten keuren. Is het huis goed en stevig gebouwd? Moet het huis nog gerenoveerd worden? Al die dingen worden tijdens de bouwkundige keuring doorsproken en onderzocht. Daar ligt dan natuurlijk een prijs tegenover.

De taxatiekosten zijn de kosten die erbij komen wanneer je een hypotheek afsluit. Het is verplicht om een taxatiewaarde vast te stellen door een onafhankelijke taxateur. Ook is het handig, omdat het je onderhandelingspositie kan versterken over de koopsom.

De kosten wanneer je de hypotheek afsluit zijn: advieskosten, bemiddelingskosten en kosten die je betaalt aan de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte.

Het is belangrijk en fijn voor jezelf om een goedkope notaris te zoeken. Zo betaal je aan het einde van de rit minder aan de notaris dan dat je zou doen bij een notaris die veel betaald wil krijgen. Pas wel op, want een goedkope notaris is niet altijd de beste. De notaris is verplicht verzeker tegen beroepsfouten en dat zijn dure verzekeringen.

Huis bezichtigen

Wanner je een huis gaat bezichtigen, is het belangrijk hier wel voorbereid naar toe te gaan. Dit kun je doen door jezelf af te vragen wat je komt doen en waar je naar op zoek bent in dit huis. Ook is het slim om iemand mee te vragen naar de bezichtiging. Denk aan een beste vriend of ouder. Je kunt jezelf ook laten vergezellen door een aankoopmakelaar. Zorg dat je het huis bezichtigd wanneer het licht is. daglicht. Zo kun je goed zien of de wanden nog in een goede staat zijn en of er geen scheuren in het behang zitten.

Let op je gevoel wanneer je het huis binnenloopt. Voelt het goed? Of juist helemaal niet bijzonder? Het is een fijn gevoel als je je al thuis zou voelen, maar als dat niet zo is, is het belangrijk goed naar je gevoel te luisteren. Kijk zelf het huis rond en volg niet alleen het rondje van de makelaar. Alleen jij weet wat je gevoel zegt en wil. Wees dus niet bang om gewoon even rond te kijken.

Als je echt geïnteresseerd bent in de woning kunnen wij je adviseren een bouwkundige keuring uit te voeren op het huis. De scheurtjes in de muur die jij over het hoofd gezien hebt, zien zij wel. Kijk ook goed naar de buitenkant van het huis. Is het mooi materiaal? Hoe ligt het huis in de zon? Heb ik privacy? Dat zijn belangrijke vragen die jouw leven zullen beïnvloeden tijdens het kopen van je huis.
Als laatst is het fijn om de buurt een beetje te verkennen. Het is aangenaam als je in een fijne buurt woont en leuke en gezellige buren hebt. Kijk goed rond naar dingen of mensen die geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Dat is namelijk niet wat je wil.

Klaar voor jouw nieuwe huis

Nu je al deze informatie hebt kun je je bezichtiging inplannen bij het huis dat je op het oog hebt. Denk aan al deze informatie en koop of huur een mooi huis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button